Startsidan:

 Våra elever vann nationella språktävlingen för andra året
  2010-03-15

Elever med lärare från Mandarinkinesiskt Språk- och Kulturcenter vann den nationella tävlingen i kinesiska för andra året i rad. Fem deltagarna som hade lärare från Mandarinkinesiska vann alla 5 av totalt 6 första pris, och gratulerades av en mycket stolt lärare, Meisang Fredmark, från Mandarinkinesiskt språk- och kulturcentrum. Alla 6 vinnarna fick stipendium för ett års heltidsstudier i Kina. Dessutom kommer vinnarna att få möjlighet att representera Sverige i den internationella Chinese Bridge-tävlingen i Chongqing i oktober. Meisang Fredmark, lärare i mandarin på VRG, berättar att VRG-eleverna vann både juryn och publikens hjärtan med sina utmärkta prestationer.

Ia Hansson, Ellen Berkemar, Anna Gross, Elin Broman och Esther Melinder var vinnare som har läst kinesiska i snart två år på Viktor Rydberg gymnasier Jarlaplan och Odenplan. 11 lag från hela Sverige med totalt 33 gymnasieelever deltog i tävlingen, som bestod av dels en presentation av ”hur roligt det är att läsa kinesiska”, och dels en uppvisning av en kinesisk kulturart, till exempel dans, sång eller uppläsning av dikt.

Bakom tävlingen står The Office of Chinese Language Council International in Beijing. Som arrangörer i Sverige samarbetar Konfucius Institutet och den Kinesiska ambassaden. Förra året kom VRG-eleven Alicia Rempler 3:a i den internationella tävlingen. Hon har också haft vår lärare i sin skolan. 

 

 Våra elever vann nationella språktävlingen 2009

Elever med lärare från  Mandarinkinesiskt Språk- och Kulturcenter vann nationell tävling i kinesiska

Den nationella uttagningen till den svenska gruppen för International Chinese Bridge 2009-tävlingen avgjordes den 29 april 2009.

Den första svenska tävlingen i kinesiska för högstadie- och gymnasieelever ägde rum 29 april på Stockholms Universitet. 12 lag med sammanlagt 36 deltagare kämpade i tre timmar. Professor Torbjörn Lodén och Marja Kaikkonen, universitetslektor i kinesiska, samt två kinesiska professorer i juryn korade första- och andrapristagarna, samt priset för bästa prestation. Tema i del ett var ”hur roligt det är att läsa kinesiska”, och i del två uppvisning av en kinesisk kulturart, till exempel dans, uppläsning av dikt, sång, etc.
Tolv elever med lärare från Mandarinkinesiskt Språk- och Kulturcenter vann priser i tävlingen.

Vår elev som kommer från Viktor Rydbergsskolan på Jarlaplan, Alicia Rempler och en av centrets elever, Sofia Thomasson, vann förstapriset. Förstapristagarna deltar i internationella tävlingen 16-30 oktober i Chongqing. Tre elever från IB-Syd Skolan, två från Djursholms Samskola och en elev från Viktor Rydbergsskolan på Jarlaplan vann andrapriset. Båda priserna består av stipendier för ett års heltidsstudier i Kina. Tre elever från Åva Gymnasiet och en från Djursholms Samskola har vunnit en kortresa som ingår i ett kulturutbytesprogram, för bästa prestation. Samtliga elever har lärare från Mandarinkinesiskt Språk- och Kulturcenter.

Bakom tävlingen står The Office of Chinese Language Council International in Beijing.  Vinnarna från länder över hela världen kommer att fortsätta tävla i Kina i oktober.

Enligt statistiken finns det 10 universitet och högskolor samt mer än 40 grundskolor och gymnasier runt om i landet som har startat kinesiska kurser.

I förra årets internationella tävling deltog gymnasieelever från 24 länder. Sverige hade den gången ingen deltagare, något som vi nu alltså råder bot på. (Universitetsstudenter från 50 länder deltog i en annan parallell tävling där Sverige var representerat.)

 

 

 

中心发展介绍

 

Samarbetspartner: Följande skolor använder sig av Mandarinkinesiskt Språk- och Kulturcentrum:

IB syd gymnasiet, Viktor Rydberg Jarlaplan, Viktor Rydberg Odenplan, Åva Gymnasium i Täby, Internationella Kunskapsgymnasiet , och YBC i Nacka,
Abrahamsbergsskola och Samskolan Djursholm.